• 31 de març de 2018

    Trenca'm

    Un xicotet cuc nematode, C. elegans, comença la seua vida com un únic òvul fecundat, anomenat zigot. Aquesta cèl·lula creix i es dividix creant altres cèl·lules més especialitzades que constituïxen cadascuna de les estructures del seu diminut i retorçut cos, des del cap fins a la cua. Però abans que tot açò ocòrrega, ha de prendre una important decisió: ¿on està la part de dalt? Aquest breu vídeo mostra com les agrupacions d'una proteïna anomenada PAR-3 (en color roig) es mouen dins del zigot de cuc després de la fecundació, fluint d'un costat a un l'altre i desencadenant una sèrie de reaccions moleculars que indiquen a l'embrió on estan dalt i baix, davant i darrere, o esquerra i dreta. Aquest procés és conegut com trencament de la simetria i significa que, una vegada el zigot es dividix per primera volta, açò originirà dues cèl·lules diferents que constituiran parts separades de l’embrió del cuc.

    Aquest vídeo i els detalls de la investigació es troben a l’exposició gratuïta Deconstructing Patterns al Francis Crick Institute de Londres, oberta fins desembre de 2018

    Escrit per Kat Arney
    Vídeo/imatge del laboratori Goehring, The Francis Crick Institute
    The Francis Crick Institute, London, Regne Unit
    Drets de la imatge/vídeo reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Developmental Cell, agost de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.