• 17 d'abril de 2018

    Travessar

    El càncer assolix el seu estat més letal quan adquirix 'peus inquiets'. Conforme es dispersa per tot el cos (procés anomenat metàstasi), es torna cada vegada més i més immanejable. Per a abandonar un teixit, una cèl·lula cancerígena deu travessar la membrana basal protectora que envolta els límits com una muralla. Aquestes cèl·lules cerquen punts dèbils formant nombroses protuberàncies, com ariets, microscòpiques anomenades invadipodis. En ocasions, aquestes fan un petit forat en el mur, però la forma en què les cèl·lules aprofiten aquesta petita oquetat no està clara. Mitjançant la filmació directa d'una sola cèl·lula durant diverses hores, una nova investigació ha identificat una segona protusió (mostrada brotant breument des de la cèl·lula) que passa estretant-se pel forat, i després s'unfla per a fer-lo suficientment gran. Resulta que aquest embalum és provocat per un senyal químic anomenat netrina, el qual és comú en els càncers que es troben en metàstasi. Investigar com bloquejar la netrina ens podria ajudar a mantenir el càncer en el seu lloc.

    Escrit per Anthony Lewis
    Imatge/vídeo del treball de Kaleb M. Naegeli i col·laboradors
    Department of Biology, Regeneration Next, Duke University, Durham, NC, EUA
    Drets de la imatge/vídeo reservats per Elsevier 2017. Reproduït amb permís
    Publicat en Developmental Cell, novembre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.