• 7 d'octubre de 2017

  Tractament Entremetent

  La quimioteràpia salva moltes vides, però en alguns pacients aquest tractament és ineficaç i el càncer continua creixent. Els investigadors han identificat un nombre de tipus de cèl·lules i factors que li conferixen aquesta resistència a la quimioteràpia, però hi ha hagut una sorprenent addició recent a eixa llista: bacteris. Els estudis han mostrat que el fàrmac quimioterapèutic gemcitabina, utilitzat per a tractar una ampla varietat de càncer incloent el de pàncrees, bufeta, pit i pulmó, pot ser absorbit i metabolitzat per determinats bacteris fent el fàrmac inactiu. En ratolins amb càncer de còlon, per exemple, els bacteris presents als tumors conferien resistència a la gemcitabina, mentre que el cotractament amb antibiòtics restablia els efectes anticancerígens del fàrmac. A més, els bacteris que metabolitzen la gemcitabina (en verd) també es van descobrir en càncers pancreàtics humans (cèl·lules fotografiades). Aquest fet suggereix que les teràpies combinades del gemcitabina i antibiòtics podrien ser una estratègia efectiva per al tractament de pacients amb càncer pancreàtic en els quals la quimioteràpia no està funcionant.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge de Leore Geller
  Department of Molecular Cell Biology, Weizmann Institute of Science, Rehovot, Israel
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Science, setembre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.