• 30 de gener de 2017

    Tocar un Nervi

    La idea d'algú toquejant-vos l'ull potser us esgarrife. Però imagineu que aquesta sensació fóra a tot el cos. Molts pacients de dolor crònic se senten morir davant el més delicat dels contactes, inclús dels seus propis vestits. A la fotografia, de l'interior de la còrnia a la part anterior de l'ull d'un ratolí (ressaltat en blau), hi ha terminacions nervioses d'aspecte fibrós que poden oferir claus d'algun relleu. Cada neurona, amb la seva membrana tenyida en color roig, és particularment sensible al tacte tot gràcies a la molècula, en color groc, anomenada Atat1, que controla la rigidesa de les membranes cel·lulars. La flexibilitat de la membrana canvia el mode en què els mecanoreceptors cel·lulars converteixen la pressió del contacte físic en senyals destinades al cervell. Com a resultat, la cria de ratolí sense Atat1 és menys sensible al contacte físic i a certes formes de dolor. Com que les cèl·lules humanes i les de ratolí funcionen de forma similar, s'hi investiguen substàncies químiques que ajusten la rigidesa de la membrana i calmen el dolor crònic.

    Escrit per John Ankers
    Imatge de Laura Castaldi/EMBL
    EMBL Mouse Biology Unit, Monterotondo, Itàlia
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en eLife, desembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.