• 21 d'agost de 2019

  Tir de Sang

  Com tots els nostres teixits sans, els nostres ulls estan carregats de vasos sanguinis -xarxes vasculars que subministren productes químics valuosos als nostres teixits. Però una afecció anomenada neovascularització de l'iris (INV) pot causar un sobrecreixement dels vassos, donant lloc a rubeosi iridis i un tipus de glaucoma. Dues tècniques investiguen un prometedor tractament per a la INV als ulls d’un home de 79 anys: injeccions que tenen com a objectiu controlar una proteïna anomenada VEGF dins de les cèl·lules oculars, controlant el creixement dels vasos sanguinis. A la part superior, els patrons de flux de sang al voltant de l'iris (vist en roig a la secció de la dreta) s'utilitzen per dissenyar la xarxa de vasos sanguinis mitjançant un algoritme informàtic (a l'esquerra). A la part inferior, el tractament amb VEGF (part inferior) ha reduït clarament la INV. Altres desenvolupaments poden fer que aquestes tècniques siguen més sensibles, permetent als oftalmòlegs detectar i tractar problemes oculars abans.

  Escrit per John Ankers

  Imatge adaptada del treball de Daiki Shiozaki i col·laboradors
  Department of Ophthalmology, Osaka University Graduate School of Medicine, Suita, Japó
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en Scientific Reports, juliol de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.