• 19 de març de 2021

    Tint de Llebre Vermell

    Vivint en la llum que es debilita entre el dia i la nit, els mamífers crepusculars cacen mentre tracten d'evitar ser ells la presa. Molts han desenvolupat un truc genètic- utilitzen els rajos crepusculars per provocar flaixos de biofluorescència- senyals químics brillants que son invisibles per a molts ulls curiosos (incloent els nostres). Mentre estudiaven els esquirols fluorescents, els investigadors descobriren també que aquesta llebre de primavera (Pedetidae) produeix llum fluorescent taronja/roja (colorejada ací artificialment). Trobaren que aquesta biofluorescència vibrant es troba tant en mascles com en femelles i sobreviu al pèl més de 50 anys després de la mort- els investigadors s'estan endinsant ara en la barreja de molècules emissores de llum que amaga el pèl de la llebre. A banda d'aprendre més sobre com els mamífers es comuniquen amb la llum, aquestes noves molècules poden ser extretes i usades en biologia molecular per tenyir mostres al microscopi, potser al costat d'aquelles trobades en altres espècies. Et fa preguntar-te- quants més hi ha que brillen al crepuscle?

    Escrit per John Ankers
    Imatge del treball realizat per Erik R. Olson i col·laboradors/es
    Departments of Environmental Sciences and Natural Resources, Northland College, Ashland, WI, USA
    Imatge originalment publicada sota una llicència Creative Commons 4.0 International(CC BY 4.0)
    Publicada en Scientific Reports, febrer de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.