• 14 de gener de 2020

    Temps de Tractament

    No importa com de frenètic siga el teu estil de vida, el cos procura funcionar amb cicles d'unes 24 hores. Per això el «jet lag» et fa sentir desfasat. El cos s'adapta bastant ràpidament després d'un únic viatge, però interrupcions constants, com als treballs amb canvis de torns, poden tindre un efecte durador en la salut, augmentant el risc de trastorns cerebrals com l'Alzheimer. Un nou estudi podria explicar, per què passa això. Investigant la part del cervell que s'encarrega de mantenir el cicle estable, han trobat que una proteïna anomenada CDK5 interactua amb una altra anomenada PER2 (en verd i roig en la foto de les cèl·lules de ratolí), el nivell de la qual augmenta i disminueix a mesura que passa el temps. Fent alguns canvis en els nivells de CDK5 s'ajustaren els ritmes circadiaris dels ratolins, igual que passava quan s'eliminaven les PER2, cosa que suggereix que les CDK5 regulen l'activitat PER2. Les CDK5 estaven prèviament lligades a altres trastorns neurològics. Podria arribar-se a gastar per manipular els nostres rellotges interns per tractar pacients?

    Escrit per Anthony Lewis
    Imatge de Andrea Brenna i Iwona Olejniczk
    Department of Biology, University of Fribourg, Fribourg, Suïssa
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Publicat en eLife, novembre de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.