• 30 de desembre de 2015

  Telefonades d'Emergència

  La vostra xarxa telefònica sap on us trobeu, però això no necessàriament ha de semblar sinistre. Aquest mapa mostra com el seguiment de dades anònimes procedents de les torres de telefonia mòbil s'utilitza per combatre malalties. En aquesta àrea de l'Àfrica Occidental, la recent epidèmia d'Ebola va matar mil·lers de persones. Els telèfons mòbils desplaçant-se a l'abast de les diferents torres durant l'epidèmia (línies negres) revelen el fluix de gent entre pobles a diferents països, una informació crucial per a descobrir com la malaltia va ser capaç de propagar-se tan ràpidament. Les dades, recollides amb la col·laboració de companyies telefòniques, ajuda als investigadors, metges i polítics a planificar les seves respostes a futures epidèmies. En el futur, les dades anònimes podrien ser quantificades en temps real i entre països, de tal manera que l'expansió d'amenaces com l'Ebola i el còlera sigui més fàcil de controlar. Potser de vegades sembli que ''El Gran Germà'' ens vigila, però sovint ell és una força beneficiosa.

  Escrit per John Ankers

  Imatge procedent del treball d'Amy Wesolowski i col·laboradors
  Flowminder Foundation, Stockholm, Suècia
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Current Outbreaks Commentary, setembre de 2014

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.