• 3 d'octubre de 2015

  Teixit Transparent

  Per tal d'observar teixits molt per sota de la superfície, els científics utilitzen productes químics coneguts com a agents d'aclariment per a fer el teixit ''clar'' o transparent. No obstant això, els reactius d'aclariment actuals danyen l'estructura cel·lular i alteren la dispersió de la llum utilitzada per a formar la imatge. Utilitzant el glúcid sorbitol, els investigadors han desenvolupat un nou mètode d'aclariment per a aconseguir bioimatges conegut com a ScaleS. El reactiu d'aclariment basat en sorbitol fa el teixit biològic transparent, sense danyar les cèl·lules, el que permet obtenir bioimatges precises i d'alta resolució. Aquesta tècnica ja s'ha utilitzat per als estudis de l'anatomia del cervell de ratolins model de la malatia d'Alzheimer i mostres humanes, on el desenvolupament de les plaques amiloides –grups de proteïnes trobades al cervell– ha sigut monitorat. En aquest video es mostra la disposició 3D dels vasos sanguinis i de les plaques (en verd) a la capa externa de teixit cerebral –l'escorça cerebral– del ratolí model d'Alzheimer. Aquestes acurades bioimatges de teixits profunds podran ajudar a elucidar el paper que juguen les plaques en la malaltia d'Alzheimer.

  Escrit per Helen Thomas

  Vídeo del treball de Hiroshima Hama i col·laboradors
  Brain Science Institute, RIKEN, Japó
  Reimprés amb el permís de Macmillan Publishers Ltd: Nature NeuroscienceCopyright 2015
  Publicat en Nature Neuroscience, setembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.