• 18 de maig de 2019

  Taponant les Goteres

  Quan es tracta de construir barreres, la natura apareix triomfant amb la barrera hematoencefàlica (BHE), una xarxa de vasos sanguinis que abasteix al cervell i que tan sols deixa passar nutrients seleccionats, bloquejant tota la resta. No obstant això, les estructures en la BHE anomenats òrgans circumventriculars (OCV) són considerablement més permeables, permetent al cervell monitorar els canvis sanguinis i respondre activant sensacions com la set o la fam. Utilitzant ratolins i peixos zebra, els científics investigaren què passa quan els vasos OCV permeables s’estrenyen. La microscòpia fluorescent dels vasos sanguinis (roig) del cervell dels peixos zebra revelà nivells baixos de molècules de senyalització implicades en la formació de la BHE (verd) en l’equivalent dels OCV d’aquests peixos (regió inferior esquerra). Els ratolins que es modificaren genèticament per a produir més d’aquestes molècules estrenyeren els vasos permeables dels OCV, però també es va veure afectada l’habilitat de les neurones per a respondre correctament a la privació d’aigua. Tot aquest coneixement revela més sobre com les nostres necessitats bàsiques són controlades.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball de Fabienne Benz i col·laboradors
  Institute of Neurology (Edinger Institute), University Hospital, Goethe University Frankfurt, Frankfurt am Main, Alemanya
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, abril de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.