• 28 d'abril de 2016

    Tacte Intel·ligent

    Les pròtesis de les extremitats poden imitar els moviments humans prou bé, però mimetitzar el nostre sentit del tacte és molt més complex. No obstant això, un danés que va perdre la seua mà en un accident de focs d'artifici va ser capaç de sentir la diferència entre la rugositat i la suavitat a través de la punta d'un dit biònic que arrossegava sobre reixetes de plàstic amb relleu, com es veu en la foto. El dispositiu fa ús de la tecnologia anomenada transducció neuro-mecànica que consisteix en diminuts sensors que converteixen la pressió en senyals elèctrics punxeguts, semblants als generats pel sistema nerviós humà. Aquests impulsos s'envien al cervell a través d'elèctrodes quirúrgicament connectats als nervis en la part superior del braç. L'amputat, al qual li van embenar els ulls per a l'experiment, va informar d'una sensació de textura quasi idèntica a la d'un dit índex real.

    Escrit per Mick Warwicker
    Imatge cortesia de Hillary Sanctuary, École Polytechnique Fédérale de Lausanne, Suïssa
    The BioRobotics Institute, Scuola Superiore Sant'Anna, Pisa, Itàlia i Center for Neuroprosthetics, École Polytechnique Fédérale de Lausanne, Lausanne, Suïssa
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en eLife, març de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.