• 14 de desembre de 2020

    Sopa de Superpèsol

    Les llavors de l'esquerra són pèsols normals secs, mentre que les versions arrugades de la dreta tenen un superpoder ocult. Dins d'eixe exterior arrugat estan plens de "midó resistent", un tipus d'hidrat de carboni que és més difícil de descompondre en sucre per al nostre sistema digestiu que el midó que trobem en els pèsols normals. És per això que, quan els mengem, els pèsols arrugats causen un augment de sucre en sang més lent que els llisos, el que pot provocar "pics de sucre" poc saludables. Es pensa que les respostes a l'augment de sucres repetides al llarg del temps, poden incrementar el risc d'afeccions lligades a la dieta com la diabetis de tipus 2 i l'obesitat. Tot i que els pèsols arrugats són una variant natural, han passat desapercebuts en els menjars en comparació amb els seus cosins de pell llisa. Menjar aquests súper pèsols o utilitzar la seua farina en productes alimentaris, pot ser una forma facilíssima de millorar la salut ajudant a controlar els nivells de sucre en sang.

    Escrit per Kat Arney
    Imatge de John Innes Centre
    Investigació de Section for Nutrition Research, Department of Metabolism, Digestion and Reproduction, Faculty of Medicine, Imperial College London, Londres, Regne Unit
    Drets de la imatge reservats pel John Innes Centre
    Investigació publicada en Nature Food, octubre de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.