• 2 de desembre de 2015

    Sona l'Alarma

    L'orella interna és una estructura delicada, que genera la sensació de so gràcies a cèl·lules fràgils ciliades (amb estereocilis), i detectant la pressió de les ones sonores. Les neurones sensorials, conegudes com neurones aferents de tipus I, transmeten els senyals des de les cèl·lules ciliades al cervell. No obstant això, els sorolls molt forts poden destruir les cèl·lules ciliades, degradant de forma permanent el nostre sentit de l'oïda. Les neurones aferents de tipus II són relativament insensibles al so, però responen quan les cèl·lules ciliades externes, més pròximes al perill, estan danyades; de la mateixa manera que els receptors del dolor a la pell, el seu paper és advertir al cervell, de què podem protegir-nos a nosaltres mateixos abans que perdem més cèl·lules. En l'orella interna de la rata es mostra a la foto, una neurona aferents de tipus II s'estén des de les cèl·lules ciliades externes fins al cervell, on el seu cos cel·lular forma una taca fosca a prop del centre de la imatge. L'estudi de com operen aquestes neurones podria proporcionar nous coneixements sobre la hiperacúsia, una dolorosa hiper-sensibilitat al soroll.

    Escrit per Emmanuelle Briolat
    Imatge del Fuchs Lab, Johns Hopkins Medicine
    Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore, MD, EUA
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en PNAS, novembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.