• 26 de maig de 2023

  Sentir la Pressió

  La gastrulació, un procés crític a l'inici del desenvolupament, definix la transició d'una única capa de cèl·lules, coneguda com epiblast, a una estructura més complexa formada per tres capes germinals -l'endoderma, el mesoderma i l'ectoderma- que més tard donaran lloc a diferents estructures del cos. Un procés clau en la gastrulació és la transició epiteli-mesènquima (TEM), en la qual les cèl·lules de l'epiblast experimenten importants canvis de forma i d'expressió gènica per a separar-se de les seues veïnes i allunyar-se. Marcant les membranes cel·lulars amb proteïnes fluorescents i utilitzant microscòpia de lapse de temps, els investigadors van poder filmar cèl·lules que experimentaven la TEM (en verd) en embrions de ratolí en desenvolupament, revelant com les cèl·lules se separen de la resta contraient gradualment les seues superfícies externes o apicals (en roig). La TEM també és una característica dels moviments cel·lulars en etapes posteriors de la vida, des de la cicatrització de ferides fins a la migració de cèl·lules canceroses en la metàstasi, per la qual cosa l'estudi d'aquestes transicions podria inspirar noves maneres de previndre la propagació dels càncers.

  Escrit per Emmanuelle Briolat
  Imatge del treball d'Alexandre Francou, Kathryn V Anderson i Anna-Katerina Hadjantonakis
  Developmental Biology Program, Sloan Kettering Institute, Memorial Sloan Kettering Cancer Center, Nova York, NY, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en eLife, maig de 2023

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.