• 17 de febrer de 2019

  Seguretat a Ratlles

  La pintura corporal és una pràctica culturalment significativa en moltes tribus indígenes, i investigacions recents suggereixen que podria haver ocultat beneficis per a la salut. Tot i que els patrons específics varien àmpliament entre les tribus, les ratlles pàl·lides són una característica comuna, tal com es mostra así en exemples d'Àfrica. Inspirat en estudis que suggereixen que les ratlles de zebra poden ajudar a evitar que les mosques mossegadores aterren, els investigadors van investigar si les pintures corporals ratllades podrien tindre avantatges similars per als humans. Per provar-ho, van utilitzar maniquís de plàstic, amb i sense patrons de ratlles, i els van recobrir amb una substància enganxosa per atrapar tàvecs (Tabanidae) en cada tipus de model. Tal com es preveia, els tàvecs semblaven evitar les ratlles: durant diverses setmanes al camp, un model marró clar va atreure a 10 vegades més mosques que un amb ratlles blanques. Tot i que els patrons de les pintures del cos són clarament culturals, un risc reduït de mossegades de tàvec i una possible transmissió de malaltia d'altres insectes podria ser un producte benvingut d'aquestes tradicions.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge de Gábor Horváth i col·laboradors
  Environmental Optics Laboratory, Department of Biological Physics, ELTE Eötvös Loránd University, Budapest, Hongria
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en Royal Society Open Science Journal, gener de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.