• 22 de gener de 2020

  Sang Vella

  De vegades pensem que la malària només afecta a regions tropicals com l'Àfrica subsahariana, el sud-est asiàtic i Sud-amèrica, però en realitat aquesta malaltia solia estar estesa per tota Europa i en Espanya va estar present fins la dècada dels seixanta. La malària està produïda per paràsits transmesos per mosquits a través de la sang. Aquests portaobjectes de vidre, fets en 1944, estan coberts amb sang de pacients espanyols infectats per paràsits de malària (indicat amb fletxes roges). Els científics han sigut capaços ara d'extraure i seqüenciar l'ADN d'aquests paràsits eliminats ja fa temps i comparar-lo amb els genomes de paràsits de malària de tot el món actual. Sorprenentment, aquestes mostres espanyoles tenen certes mutacions genètiques que els fa resistents als medicaments contra la malària moderns, malgrat que els tractaments no havien sigut inventats en eixe moment. També van revelar que els colons europeus desafortunadament van introduir la malària en Sud-amèrica en el segle XV.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del Institute of Evolutionary Biology (IBE)
  Institute of Evolutionary Biology (CSIC-UPF), Barcelona, Espanya
  Imatge pertanyent a l'IBE
  Investigació publicada en Molecular Biology and Evolution, novembre de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.