• 24 de novembre de 2016

  Sang i Os

  Una esperança per combatre el càncer és que aquest tendeix a ser predictible. En els càncers de mama i de fetge, les cèl·lules busquen un entorn de nodriment –llocs on els nutrients són abundants i les cèl·lules veïnes proporcionen suport i refugi. En l'actualitat, aquests microambients tumorals poden ser l'objectiu dels medicaments. Desafortunadament, a la leucèmia limfoblàstica aguda de limfòcits T, un càncer de la medul·la òssia, el comportament és diferent. En aquesta imatge 3D de la medul·la òssia de ratolí (en blau), les cèl·lules verdes envolten els vasos sanguinis (de color porpra), creant diferents microambients. Sorprenentment, però, les cèl·lules canceroses (en groc) no estan restringides a cap àrea, i s'estenen gairebé a l'atzar a través del teixit. Això pot explicar per què certs medicaments no funcionen en el tractament de càncer de la medul·la òssia. En lloc de trobar amagatalls dins de la medul·la òssia, les cèl·lules leucèmiques poden prosperar mitjançant el moviment i les noves teràpies se centraran a fer-les més lentes.

  Escrit per John Ankers

  Imatge per Edwin Hawkins i Delfim Duarte, Imperial College London
  Department of Life Sciences, Sir Alexander Fleming Building, Imperial College London, London, Regne Unit
  Drets de la imatge reservats pels autors originals,
  Investigació publicada a Nature, octubre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.