• 8 de novembre de 2018

  Sang Fresca

  Aquesta és una imatge ampliada d’un tall de teixit de fetge de ratolí, mostrant cèl·lules hepàtiques típiques (taques blanques) situades entre vasos sanguinis tenyits de roig i verd, formats per cèl·lules endotelials. Encara que poden paréixer similars, hi ha una important diferència entre aquests dos tipus de vasos. Els tubs verds van creixent a partir de cèl·lules mare convencionals que ja sabíem que donaven origen a vasos sanguinis. Però els rojos s’han format a partir d’una font completament nova: progenitors eritromieloides (EMP), cèl·lules mare especialitzades que es troben a la sang. Ja se sabia que els EMP podien convertir-se en cèl·lules sanguínies però descobrir que també poden donar lloc a nous vasos sanguinis és una gran sorpresa. Encara no sabem si els EMP també existixen als humans, però el seu descobriment podria tindre un gran potencial per al desenvolupament de noves teràpies per reparar o reemplaçar els vasos sanguinis danyats en persones amb malalties cardíaques i cardiovasculars.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del Dr Alessandro Fantin, Ruhrberg lab, UCL
  UCL Institute of Ophthalmology, University College London, London, Regne Unit
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Nature, setembre de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.