• 7 de maig de 2018

  Revestint Cànules

  Els aneurismes són protuberàncies amb forma d'esfera als costats dels vasos sanguinis, on el delicat revestiment se n'ix a través de punts febles a la paret del vas. Una explosió o ruptura pot causar una hemorràgia interna fatal al cervell, o en aquest cas una aneurisma aòrtic abdominal. Per tractar els aneurismes, els cirurgians comunament inserten una cànula – una mena de cistella, la qual suporta, des de dins, el vas sanguini debilitat. En aquest model matemàtic, un nou enfocament s'ha avaluat –omplint el vas (de color porpra) amb un polímer (acolorit de blau clar en el vas ''sa'' a l'esquerra) mantenint les cànules (de color blau fosc) en el seu lloc mentre la sang es transporta des dels renyons cap a les artèries ilíaques de l'engonal. El model fa un pronòstic inquietant de les forçes que suporta el cos humà cada dia, com l'oscilació pendular de les cames que podria alterar el ''segellament'' del polímer (imatges a la dreta). Aquest examen virtual pot previndre futurs riscos als que patixen aneurismes.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball de L. P. Argani  i col∙laboradors
  Department of Mathematical Sciences, University of Liverpool, Liverpool, Regne Unit
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0) 
  Pubicat en Scientific Reports, desembre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.