• 4 d'abril de 2015

    Retenint la Retina

    Quan la llum arriba a les cèl·lules sensibles a la llum de la retina, en la part posterior de l’ull, les molècules de vitamina A de l’interior canvien de forma. Açò fa que les cèl·lules, com les que es troben a la part inferior d’aquesta secció de retina de conill, activen els nervis que envien un senyal al cervell. Però de vegades, dues molècules de vitamina A s’unixen i formen un dímer. S'ha trobat l'acumulació d’aquests dímers a les retines d’aquelles persones que pateixen la degeneració macular relacionada amb l’edat (AMD): una afecció, actualment imprevisible, que provoca pèrdua degenerativa de la visió i, amb el temps, ceguera. Els investigadors han trobat que aquests causen molts símptomes de l'afecció. Els conills que havien rebut dímers sintètics de vitamina A durant unes poques setmanes, desenvoluparen pèrdua de visió i alteració en l’estructura de la retina, com es veu en l'AMD. Amb aquests resultats, s’acosta la promesa de futurs tractaments per a persones amb aquesta afecció els que canvia la vida.

    Escrit per Esther Redhouse White
    Imatge del treball de Jackie Penn i col·laboradors
    Columbia University Medical Center, EUA
    Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 3.0)
    Investigació publicada en Disease Models and Mechanisms, febrer de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.