• 14 d'abril de 2021

    Reconeixement Oportú

    Nascut aquest dia en 1951, Sir Greg Winter va ser pioner en l’ús d’anticossos monoclonals (mAbs) en el tractament de malalties humanes. Els mAbs són minúscules estructures proteiques que reconeixen molècules específiques i es fixen a elles, potser a la superfície de patògens com bacteris i virus, però també en cèl·lules malaltes com les canceroses. El professor Winter es va preguntar: ¿i si els anticossos pogueren guiar els fàrmacs per neutralitzar les malalties? El seu equip va treballar per desenvolupar mAbs que reconegueren proteïnes humanes específiques, primer "humanitzant" els mAbs de ratolí, i després produint anticossos totalment humans mitjançant un mètode anomenat presentació al fag per "mostrar" les molècules més adients. Aquestes biotecnologies han inspirat teràpies contra l’esclerosi múltiple, l’artritis reumatoide i el càncer, havent salvat moltes vides. El professor Winter, que va compartir el Premi Nobel de Química el 2018, diu que és un "bon científic que va tindre sort", possiblement una inspiració per a altres investigadors que treballen de valent i esperen el seu propi gran descobriment.

    Escrit per John Ankers
    Imatge de Bengt Nyman en Flickr, desembre de 2018
    Imatge publicada originalment sota una Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)



Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.