• 3 d'abril de 2016

  Qüestió de Gust

  Assaborir la diferència entre amarg i dolç pot ser que ens guie una caixa de xocolates, però també és important en com hem evolucionat (els primers mamífers van sobreviure triant aliments dolços carregats d'energia en compte de verins amb sabor amarg). Dintre d'aquest cervell, d'un ratolí jove, els investigadors van estudiar com reaccionen les cèl·lules cerebrals (neurones) a diferents sabors. Els receptors del sabor de la llengua envien senyals replets de sabor a una regió del cervell denominada escorça gustativa. Les seues neurones (ací manipulades genèticament per a produir colors) s'il·luminen de forma diferent després d'un sabor amarg (roig) o dolç (verd). L'equip va ser capaç d'enganyar al ratolí perquè engolisca o rebutge un got d'aigua simplement mitjançant l'activació d'aquestes zones cerebrals dolces o amargues. Igual que els ratolins, és probable que certs sabors estiguen connectats amb els nostres cervells en nàixer, encara que podem entrenar-nos per actuar contra aqueixos instints, potser desenvolupant la debilitat pel xocolate amarg sobre els dolços embafadors.

  Escrit per John Ankers
  Imatge del treball de Yueqing Peng i col·llaboradors
  Howard Hughes Medical Institute, Columbia College of Physicians and Surgeons, Columbia University, NY, EUA
  Drets de la imatge reservats per Nature Publishing Group
  Publicat en Nature, novembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.