• 20 de juliol de 2018

  Qüestió de Fets

  Els microscopis capaços d’obtindrer imatges 3D detallades s’estan tornant més barats, de manera que més gent per tot el món pot fer una ullada a la vida que s'amaga profundament en les cèl·lules i teixits. ‘’Veure és creure’’ pot ser –però, ¿és tocar encara millor? Tot i que la impressió 3D convertix dades digitals en matèria física, normalment hi ha un compromís quan es tracta de la biologia. Les imatges científiques normalment necessiten ser simplificades abans de ser impreses –però fins i tot un model bàsic de l’ós d’un pacient, per exemple, és suficient per a guiar una operació quirúrgica. Ací, no obstant això, una nova tècnica convertix les dades científiques en vòxels –‘’blocs’’ 3D virtuals que la impressora pot entendre. Milers de feixos de neurones dins del cervell humà són impreses en resina transparent multicolor, on cada color destaca les corbes i girs detectats mitjançant MRI de difusió en la vida real. Recollir i gestionar resultats experimentals podria proporcionar coneixements vitals per a cirurgians i científics, i pot ser un atractiu xafapapers.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del Mediated Matter Group / MIT Media Lab
  The Mediated Matter Group, Media Lab, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, MA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Science Advances, maig de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.