• 29 de novembre de 2015

    Queixal de l'Enteniment

    L'esmalt dentari es la substància més dura que existeix en el cos humà i el secret de la seua força és la composició en forma de cristalls diminuts o plaquetes alineades en la mateixa direcció. Els científics han trobat una forma d'imitar aquesta estructura per a poder produir materials compostos resistents que podrien ser utilitzats en odontologia i altres àrees de la ciència mèdica. La recepta consisteix en mesclar microplaquetes magnetitzades d'una substància ceràmica com per exemple òxid d'alumini amb un polímer líquid. La mescla es fica en un motlle al qual se li aplica un camp magnètic fent que les plaquetes s'alineen. Una volta establert, el material es cou a una temperatura elevada. En la imatge, colorejada posteriorment, es mostra una secció transversal d'un dent artificial –les dues capes d'esmalt (blau) i la dentina (porpra) s'han creat mitjançant el canvi del camp magnètic, mentre que la mescla es fixa de fora cap a dins, així les plaquetes estan orientades en diferents direccions.

    Escrit per Mick Warwicker
    Imatge de Hortense Le Ferrand
    Complex Materials, Department of Materials, ETH Zürich, Zürich, Suïssa
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Nature Materials, setembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.