• 30 d'agost de 2017

    Prova d'Acidesa

    Un poc de suc de llimó en la teua amanida, una mica de bicarbonat de sodi en la teua pasta. Es tracta de l'equilibri entre l'acidesa i l'alcalinitat –cosa que és veritat tant en la cuina com en els nostres renyons. Els túbul col·lectors del renyó ajuden a mantindre l'equilibri entre l'acidesa i l'alcalinitat, perquè les cèl·lules del nostre cos tinguen un ambient còmode per a treballar. Els investigadors van estudiar el desenvolupament de les cèl·lules dels túbul col·lectors que eren vitals per a aquest procés: les cèl·lules intercalades (ICs) i les principals (PCs). Van eliminar una proteïna anomenada Tfcp2l1 en ratolins i capturar imatges del resultat. A primera vista, els renyons mutants (fotografiat a la dreta) pareixen els mateixos que els renyons normals (a l'esquerra). Una observació més detallada va revelar la mancança d'ICs madures. Resulta que Tfcp2l1 regula una cascada de senyals –anomenada senyalització de Notch– que coordina el desenvolupament d’ICs i PCs de diferents maneres. Sense Tfcp2l1, el seu desenvolupament va malament, pertorbant els tan necessaris túbuls col·lectors.

    Escrit per Lux Fathimathas
    Imatge del treball de Max Werth i col·laboradors
    Columbia University, Nova York, NY, EUA
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Publicat en eLife, juny de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.