• 9 de maig de 2022

  Protecció Ocular

  El nostre delicat i essencial sistema nerviós central (SNC) està protegit per la barrera hematoencefàlica. Si bé aquesta defén els nostres cervells i altres estructures de factors externs, també bloqueja eines útils, com les cèl·lules immunitàries que van circulant. Així i tot, el nostre SNC encara està protegit per cèl·lules immunitàries especialitzades anomenades micròglia, però el seu lloc d'origen és un tema de debat. Imitant el desenvolupament de l'ull humà (que forma part del nostre SNC) en una placa al laboratori, guiant les cèl·lules mare pluripotents induïdes al llarg del camí fins a les cèl·lules de la retina, els investigadors han revelat que les cèl·lules semblants a la micròglia que donarien lloc a la protecció immunitària de la retina també evolucionen al cultiu (mostrat a la imatge tenyit de verd). Això mostra que la micròglia es forma de manera natural i localment a l'ull, i possiblement en altres òrgans també, per a produir aquesta barrera i, curiosament, sense estar connectades a cap sistema sanguini.

  Escrit per Sophie Arthur
  Imatge del treball de Nobuhiko Shiraki i col·laboradors/es
  Department of Ophthalmology, Osaka University Graduate School of Medicine, Osaka, Japó
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en Stem Cell Reports, febrer de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.