• 23 de març de 2015

    Problemes de Contaminació

    Com qualsevol pare o mare sap, els xiquets i xiquetes canvien de pressa. En el moment en què naix un xiquet, el seu cervell és aproximadament una quarta part de la grandària que tindrà en edat adulta, però gran part del desenvolupament de l’escorça cerebral –la part responsable de la memòria, el llenguatge i el pensament– succeix a mesura que va creixent el xiquet. Però no es deté allí, i durant els anys d’escola primària el cervell d’un xiquet està canviant constantment mentre que va aprenent coses noves. Els investigadors d’Espanya han descobert que en els col·legis de les zones amb major contaminació –amb els punts negres d’aquest mapa– els xiquets pareixen tindre un desenvolupament de memòria lleugerament més lent que els xiquets en zones de menor contaminació (punts blancs). Saber per què ocorre això, i el que es podia fer al respecte, podria tindre implicacions per a les regulacions de la contaminació atmosfèrica en les ciutats, així com la ubicació de noves escoles en el futur.

    Escrit per Kat Arney
    Imatge de Jordi Sunyer i col·laboradors
    Centre for Research in Environmental Epidemiology (CREAL), Espanya
    Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Investigació publicada en PLOS Medicine, març de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.