• 24 de febrer de 2019

    Petit Però Poderós

    Coneguts com “les centrals energètiques de les cèl·lules”, els mitocondris són petites unitats que alimenten les cèl·lules de l'organisme mitjançant la conversió d'oxigen i nutrients en energia. La major part dels mitocondris de les nostres cèl·lules són llargs i tubulars, motiu pel qual els neurocientífics porten temps preguntant-se per què hi ha un subgrup de mitocondris a les cèl·lules del cervell (neurones) que no només són més menudes, sinó que presenten una forma esfèrica. Una possible resposta és que milers d'aquests mitocondris (a la dreta, tenyits de blanc) han de cabre en les primes branques que creixen de les neurones (a l'esquerra, tenyides de verd). Aquestes branques permeten a les neurones comunicar-se entre elles, i per tal de fer-ho necessiten l'energia generada pels mitocondris. Sense un subministrament preparat i disponible per aportar energia, no hauria combustible per a construir i alimentar aquesta súper-autopista de connexions cerebrals.

    Escrit per Gaëlle Coullon
    Imatge de Tommy Lewis del laboratori Polleux al Columbia's Zuckerman Institute
    Zuckerman Institute, Columbia University, Nova York, NY, EUA
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Nature Communications, novembre de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.