• 19 de març de 2020

    Per Capes

    Mentre lliges aquest text, la llum penetra en cadascun dels teus globus oculars i aterra en la retina la capa de cèl·lules nervioses especialitzades que està en la part posterior de lull, que detecta la llum i envia senyals al teu cervell, lloc on sinterpreten com a paraules i imatges. Aquestes capes són fàcils de veure en aquestes imatges de microscopi de retines de ratolí, que han sigut tenyides amb colorants fluorescents, on es destaquen els diferents tipus de cèl·lules. Però com sap cada tipus de cèl·lula a quina capa pertany? Per descobrir-ho, els investigadors han estat creant ratolins modificats genèticament que manquen de molècules conegudes com a protocadherines, les quals ajuden a les cèl·lules a classificar-se i mantenir-se juntes. Els panels de la columna de lesquerra provenen dun animal sa, mentre que els altres, provenen danimals amb versions errònies de dos protocadherines diferents. En comparar amb cura els resultats, els científics estan començant a entendre com sassemblen aquestes complexes capes de cèl·lules nervioses.

    Escrit per Kat Arney
    Imatge adaptada del treball de Andrew M. Garrett i col·laboradors
    The Jackson Laboratory, Bar Harbor, ME, EUA
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
    Publicat en PLOS Genetics, decembre de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.