• 13 d'agost de 2016

  Pensament Flexible

  El cervell és immensament complex, entre altres motius perquè és prou flexible, constantment fent ajustos per a què puguem respondre front l’ambient que ens envolta i aprendre. La majoria de les cèl·lules del cervell, o neurones, sorgixen durant les primeres etapes del desenvolupament, i l’aprenentatge en l’edat adulta ocorre principalment mitjançant l’enfortiment o la debilitació de connexions existents entre neurones, conegudes com a sinapsis. Però aquesta no és l’única manera: en algunes àrees, les neurones es formen durant la vida adulta, com aquesta d’un color marró pàl·lid (al centre de la imatge), que es mostra enmig de cèl·lules més fosques preexistents i contactant activament neurones associades (en blau). Els científics que estudien aquest procés en el bulb olfactori de ratolins, la regió del cervell responsable del seu sentit de l’olfacte, van descobrir que les neurones que emergixen durant l’edat adulta són també particularment dinàmiques, regularment creant, trencant i renovant les seues connexions amb neurones dels voltants. Les noves neurones adultes demostren així una forma completament nova de flexibilitat, que també podria tindre un paper important en l’aprenentatge en humans.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge del treball de Kurt A. Sailor i Matthew T. Valley i col·laboradors
  Pasteur Institute, París, França i Institute for Cell Engineering, Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore, MD, EUA
  Drets de la imatge reservats per l'Institut Pasteur/Pierre-Marie Lledo
  Investigació publicada en Neuron, juliol de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.