• 12 de febrer de 2017

  Pèls en Detall

  Tota la superfície del nostre cervell i la medul·la espinal està banyat en un líquid anomenat líquid cefaloraquidi (LCR), que fa d'amortidor del nostre cervell, ajuda a enviar senyals hormonals, i eliminar els productes de rebuig de les cèl·lules. El LCR flueix a través del cervell per cambres anomenades ventricles, que estan revestits amb cèl·lules ependimàries. Aquestes cèl·lules utilitzen òrgans similars a pèls anomenats cilis per fer surar, per dins, el líquid cefaloraqui evitant que els productes de rebuig s'acumulen. Els diferents tipus de cèl·lules ependimàries tenen diferents números de cilis - un, dos, o molts. Ara els científics han examinat en quina part del ventricle es troben aquestes cèl·lules, i resulta que els diferents tipus estan situats en àrees diferents. Es mostren a la inatge cèl·lules ependimàries amb els cilis tenyits de verd - una columna de cèl·lules amb dos cilis, al centre, està envoltada en els costats per les que tenen molts cilis. Aquest patró pot tindre un paper important en ajudar a la funció cerebral.

  Escrit per Esther Redhouse White
  Imatge de Zaman Mirzadeh i col·laboradors
  Division of Neurological Surgery, Barrow Neurological Institute, Phoenix, Arizona i Department of Neurological Surgery and The Eli and Edythe Broad Center for Regeneration Medicine and Stem Cell Research, UCSF, CA, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en Nature Communications, gener de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.