• 12 de novembre de 2015

    Pel·lícules Medicinals

    L’ull gandul, o ambliopia, és un desordre de la visió en el qual el cervell afavoreix l’ús d’un ull. Generalment es diagnostica en la infantesa, i el seu tractament tradicional consisteix en tapar amb un pegat l’ull bo i forçar l’ús del més feble. No obstant això, la millora de la visió s’ha aconseguit recentment amb tractament dicòptic: la presentació de dues versions diferents de la mateixa imatge –una amb baix contrast i un altra amb alt contrast– a cada ull simultàniament. Malgrat els beneficis, molts xiquets no utilitzen les tasques i els jocs d’aprenentatge dicotòpic disponibles perquè, bé, són avorrits. Atés que res capta l’atenció com una bona pel·lícula, els investigadors han convertit un grup de pel·lícules d’animació en versions dicotòptiques. I veure-les sembla funcionar: l’agudesa visual dels xiquets millora. Aleshores, en lloc de sentir-ho com una tasca, el tractament pot implicar menjar roses, portar un parell d’ulleres 3D (com les utilitzades pel pacient en la foto) i gaudir d'una bona pel·lícula.

    Escrit per Ruth Williams
    Imatge de la Retina Foundation of the Southwest
    Retina Foundation of the Southwest, Dallas, Texas EUA
    Drets reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Journal of the American Association Pediatric Ophthalmology and Strabismus, octubre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.