-
20 d'abril de 2025
Patrons Persistents
Els senyals químics provinents de l’úter alimenten molts dels canvis dins d’un embrió en desenvolupament. Però, en els seus primers moments, d’alguna manera, aquestes cèl·lules embrionàries aconseguixen organitzar-se per si soles. En aquest viatge per un blastocist de ratolí en les primeres fases, una fluorescència artificial ressalta diferents tipus de cèl·lules embrionàries – cèl·lules de l'endoderma primitiu (PrE, de color verd) i les cèl·lules més internes de l’epiblast embrionari (EPI, de color rosa). Malgrat els canvis genètics que podrien pertorbar el patró o la morfogènesi d’aquest blastocist, les seues cèl·lules se separen en les regions assenyalades per cada color. Els investigadors creuen que els rastres químics deixats per les PrE primerenques guien altres cèl·lules cap a la seua posició. El següent pas és provar aquestes teories en espècies amb embrions més grans, com els humans, on la proporció entre les cèl·lules PrE i EPI varia, pintant patrons similars en embrions de formes i mides diferents a mesura que es preparen per a la vida.
Escrit per John Ankers
Vídeo del treball de Prachiti Moghe i col·laboradors/es
Hubrecht Institute, Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (KNAW), Utrecht, Països Baixos; Cell Biology and Biophysics Unit, European Molecular Biology Laboratory, Heidelberg, Alemanya
Vídeo publicat originalment sota una llicència Creative Commons (CC by 4.0)
Publicat en Nature Cell Biology, febrer de 2025
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.