• 16 de gener de 2022

    Parany de Mosquit

    Colpejades per un torrent d'aigua del riu, les joves larves de mosquits amb ales de xarxa s'aferren tossudament a les roques humides, xuclant contra la superfície irregular per sobreviure. Els petits xucladors estan temptant els bioenginyers amb la possibilitat de fer dispositius biomèdics que tinguen com a objectiu suportar el flux turbulent dins dels nostres vasos sanguinis. Ací els científics examinen l'anatomia de l'insecte mitjançant microtomografia computada. Troben òrgans de succió coberts per centenars de microtríquia semblants a una columna vertebral, que toquen les puntes amb superfícies rugoses, ajudant a modelar-se al voltant de les irregularitats formant un segell hermètic. Aquests òrgans permeten als mosquits suportar forces centenars de vegades el seu propi pes corporal. Juntament amb coneixements d'anatomia similar en peixos i pops, poden ajudar els bioenginyers a dissenyar ventoses atretes per diferents tipus de superfícies relliscoses dins i al voltant dels nostres cossos.

    Escrit per John Ankers
    Vídeo del treball de Victor Kang i col·laboradors
    Department of Zoology, University of Cambridge, Cambridge, Regne Unit
    Vídeo publicat originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Publicat en eLife, novembre de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.