• 27 de març de 2017

    Òrgans Fora

    El descobriment que molts teixits del cos adult contenen cèl·lules mare ha espentant als científics a treballar en àrees des del desenvolupament a la neurociència i al càncer. Les cèl·lules mare poden dividir-se per formar teixits especialitzats com ara les neurones o els vasos sanguinis. Hans Clevers i el seu equip van ser els primers a demostrar que tenim cèl·lules mare en les profunditats dels plecs del nostre intestí. Clevers va demostrar que aquestes cèl·lules es divideixen constantment en diferents tipus de cèl·lules especialitzades de l'intestí. Aquesta producció continuada fa que els nostres budells siguen l'òrgan que més ràpidament creix en el cos. Clevers és ara director d'investigació al Princess Maxima Center for Paediatric Oncology, de la Universitat d'Utrecht, d'Holanda. El seu treball se centra en l'ús de cèl·lules mare per fer créixer models tridimensionals d'òrgans, anomenats organoides. Els organoides es cultiven al laboratori i repliquen l'estructura i funció dels òrgans reals, el que permet als científics estudiar la seua biologia amb gran detall fora del cos humà.

    Escrit per Jake Jacobson
    Imatge de Sander Heezen, publicada en Nature en maig de 2015
    Drets de la imatge reservats per Nature Publishing Group 2015



Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.