• 15 de maig de 2017

    Ona Incorrecta

    Qualsevol so que pots sentir, just en aquest moment, és gràcies a aquestos 'pèls' minúsuculs que tens dins de les orelles, anomenats estereocilis. Ells són sensibles a les vibracions generades per les ones sonores que arriben a l'orella, i envien senyals nerviosos cap al cervell, que els interpreta com llenguatge, cançò o qualsevol altra cosa. Normalment, els estereocilis es distribueixen en paquets, en patrons semblants a les escales, dels curts als llargs –ací es veuen dins de l'orella interna d'un ratolí neonat sa (a la part de dalt). Però els esterocilis dels ratolins que tenen una alteració en un gen anomenat SorCS2 tenen un aspecte molt diferent (a la part de baix). En compte de créixer en files pràcticament perfectes, estan desorganitzats i caòtics, amb els pèls més llargs creixent cap al centre en compte de fer-ho a la part posterior. Com caldria esperar-se de tal caos, aquests animals són molt sords. Estudiant el paper de SorCS2 en el creixement i desenvolupament dels estereocilis, els científics esperen trobar pistes que expliquen per què alguns xiquets i xiquetes naixen també sords.La Setmana de la Conscienciació de la Sordera 2017 comença hui

    Escrit per Kat Arney
    Imatge adaptada del treball d'Andrew Forge i col·laboradors
    UCL Ear Institute, University College London, London, Regne Unit
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Publicat en PLOS Genetics, març de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.