• 1 d'octubre de 2017

    Obrint l'Ull

    Les cèl·lules glials són els cantants secundaris del cervell; imprescindibles per a una actuació perfecta, però rarament se’ls dóna el crèdit que es mereixen. Les neurones, disparant frenèticament la informació d'un lloc a un altre, obtenen tota la glòria però representen menys de la meitat del volum del cervell. Les cèl·lules glials proporcionen suport i aïllament al voltant de les neurones, però han tingut molta menys atenció per part dels investigadors. Per obtindre més informació sobre el seu paper en el desenvolupament primerenc, un equip va observar el sistema visual de la mosca del vinagre. Per tal que el sistema (en la foto, amb la retina, part superior, que s'uneix al lòbul òptic del cervell, part inferior) es desenvolupe, el creixement de les neurones en diferents àrees ha de ser perfectament equilibrat. Els investigadors van trobar que aquesta coordinació acurada es basa en senyals enviades per cèl·lules glials que garanteixen que els tipus correctes de neurones es desenvolupen en el moment i el lloc correctes (rosa). I si aquest mecanisme està present a les cèl·lules adultes, podria tindre implicacions per al desenvolupament de noves teràpies amb cèl·lules mare.

    Escrit per Anthony Lewis
    Imatge de Vilaiwan M Fernandes, del Desplan Lab, NYU's Department of Biology
    Department of Biology, New York University, NY, EUA
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Science, setembre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.