• 4 de desembre de 2015

  Moviments Predits

  Aquestes boles de colors brillants són tumors generats per ordinador. Cada punt de color és una cèl·lula cancerosa en una simulació que conté pistes vitals de com creixen els tumors en la vida real. A l'esquerra, les cèl·lules que es multipliquen unes al costat de les altres han crescut fins a adquirir una forma de bola. Només les cèl·lules de la superfície tenen espai per dividir-se així que el tumor creix lentament. A la dreta, una simulació experimental permet que les cèl·lules es moguen, trobant d'espai per créixer. Les cèl·lules canceroses sovint migren (metàstasi) entre els diferents òrgans o teixits. En aquest cas, les cèl·lules migren distàncies curtes des del tumor original, formant 'grumolls' similars als trobats en els càncers de la vida real, i creixent amb la mateixa agressivitat. A mesura que les cèl·lules es divideixen, les mutacions genètiques es transmeten de generació en generació –una evolució ràpida que produeix patrons genètics de diferents colors en el tumor grumollós. Fer front a aquesta diversitat genètica és tot un repte per a les quimioteràpies, però aquests models suggereixen que la limitació de la mobilitat cel·lular podria ajudar a retardar considerablement la progressió del càncer.

  Escrit per 0

  Imatge del treball de Bartlomiej Waclaw i col·laboradors
  University of Edinburgh, Regne Unit; Harvard University, EUA
  Drets de la imatge reservats per Nature Publishing Group
  Publicat en Nature, agost de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.