• 18 de febrer de 2019

  Moviment Valent

  Com etiquetes inofensives utilitzades per seguir animals en el medi silvestre, les proteïnes fluorescents s'utilitzen sovint per rastrejar la forma en què les cèl·lules vives es mouen - durant les primeres etapes de la vida, encara és una mica misteriós. Aquí, milers de cèl·lules mare inunden el centre d'un embrió de pollastre, passant d'un full pla de cèl·lules, l'endoderma, a un "tub intestinal" cilíndric - el seu tracte gastrointestinal primerenc. La captació d'imatges de cèl·lules en viu, rastreja les proteïnes fluorescents artificials de cada cèl·lula - un canvi de color porpra a blanc destaca el seu recorregut de 16 hores. Els patrons de moviment porten onades de cèl·lules penetrant cap a dins, una gesta de canvi de forma - o morfogènesi - guiat per una substància anomenada FGF. En els humans, els defectes en FGF podrien provocar problemes de desenvolupament i avortament en els primers dies. Comprendre com es converteixen els senyals químics en forces mecàniques pot ser important per ajudar al començament de l'embaràs i, en els teixits adults, obri noves vies per a la medicina regenerativa.

  Escrit per John Ankers

  Imatge per Nandan Nerurkar, Columbia Engineering, Columbia University, Nova York, NY, EUA
  Department of Genetics, Harvard Medical School, Boston, MA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Nature, gener de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.