• 5 de desembre de 2016

    Mosca Oberta

    Un tall profund en la pell pot necessitar punts de sutura per mantindre els dos costats d'una ferida al seu lloc mentre es teixeixen junts. Dins dels embrions en desenvolupament, on els teixits es tanquen en els òrgans per primera vegada, són les forces mecàniques les que ajunten les cèl·lules. En aquest embrió de mosca, fotografiat amb un microscopi confocal, amb la fluorescència amb colors de l'arc de Sant Martí destaca l'actina, una proteïna estructural dins de les cèl·lules de la mosca (i de les nostres) que es doblega i es flexiona per crear tensió. L'embrió posa aquesta força en bon ús en el tancament de la pell sobre l'esquena –un procés anomenat tancament dorsal, que és similar a la cicatrització de ferides humanes. Les cèl·lules en l'amnioserosa (el buit amb forma d'ull que hi ha al centre de la imatge) es contrauen i s’estiren unes contra les altres, canviant la seua mida i forma per tancar el forat. Veient els passos intricats en el procés, també es pot revelar alguna cosa sobre els teixits humans.

    Escrit per John Ankers
    Imatge de Yusuke Hara, Mechanobiology Institute, National University of Singapore
    Mechanobiology Institute, T-Lab, National University of Singapore, Singapur
    Drets de la imatge reservats pels autors
    Investigació publicada en Current Biology, setembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.