• 14 d'octubre de 2019

    Molt Ajustat

    Durant el naixement, un nadó humà ha de girar i estrènyer el seu cap i muscles relativament grans a través de la pelvis de la mare en el seu viatge cap al món exterior, sovint necesitant l'assistència d'un ajudant, com una matrona, en el camí . Per als nostres parents primats, els nadons tenen caps més xicotets, de manera que el procés de naixement és molt més curt i menys costós. Llavors, quan van canviar les coses i per què? Una nova pista prové d'aquestes reconstruccions informàtiques de la pelvis fossilitzada del nostre avantpassat humà, Australopithecus sediba, que va viure fa gairebé dos milions d'anys. Encara que el cap d'un antic nadó Australopithecus va entrar a la pelvis de la mateixa manera que un nadó humà, hi ha més espai. Això vol dir que no hi ha necessitat de les complexes maniobres de torsió del part modern. En comparar aquesta reconstrucció amb fòssils més antics i mares modernes, els investigadors estan començant a construir una imatge de com han evolucionat els mecanismes del part.

    Escrit per Kat Arney
    Imatge del treball de Natalie M. Laudicina, Frankee Rodriguez i Jeremy M. DeSilva
    Department of Anthropology, Boston University, Boston, MA, EUA
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Publicat en PLOS ONE, setembre de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.