• 2 d'agost de 2022

  Misteri en Miniatura

  L'esclerosi tuberosa (ET) és una malaltia genètica rara que provoca el desenvolupament de quistos i tumors benignes als renyons i altres òrgans, amb conseqüències potencialment fatals. Encara que sabem que l'ET la provoquen mutacions als gens TSC1 o TSC2, els processos cel·lulars realment implicats continuen sent un enigma. En un recent descobriment, els investigadors han pogut estudiar els efectes de les mutacions en aquests gens utilitzant organoides renals, grups diminuts autoorganitzats de cèl·lules que imiten les estructures i funcions dels renyons (a la imatge, organoides amb diverses estructures renals ressaltades en diferents colors). Rastrejant el desenvolupament dels organoides formats per cèl·lules que no tenien TSC1 o TSC2 funcionals, van descobrir alteracions als processos de desenvolupament de múltiples tipus de cèl·lules, la qual cosa contribuïx a la desconcertant diversitat de tumors associats a l'ET. Encara que actualment no hi ha cura per a l'ET, aquests organoides podrien ser una eina útil per a provar possibles fàrmacs en el futur.

  Escrit per Emmanuelle Briolat
  Imatge del treball d'Adam Pietrobon i col·laboradors/es
  The Sprott Centre for Stem Cell Research, Regenerative Medicine Program, Ottawa Hospital Research Institute, Ottawa, Canadà
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY-ND-NC 4.0)
  Publicat en Cell Reports, juliol de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.