• 9 de juliol de 2019

    Microbis Gegants

    Molts tipus de bacteris tenen forma de esferes o bastons microscòpics, com els que podem observar a l’esquerra de la imatge. Però si trenquem un gen anomenat murA –el qual s’encarrega de construir la dura paret cel·lular bacteriana– algunes coses estranyes comencen a passar. Durant 24 hores, els bacteris mutats creixen donant lloc a cèl·lules increïblement grans (dreta) que no recorden per a res als senzills i pulcres bastons als que normalment s’assemblen. Generalment, tindre un murA defectuós deuria ser suficient perquè les cèl·lules moriren. Però grups d’investigadors han trobat una enginyosa forma de mantindre’ls vius el temps suficient per a poder observar els seus estranys efectes. Alguns antibiòtics estan dissenyats per atacar parts de la paret bacteriana, tot i que els bacteris estan augmentant la resistència a aquestes teràpies que ens salven la vida. Trobant com aquests mutants sobreviuen sense un gen tant essencial de la paret cel·lular, els científics esperen trobar formes de combatre la resistència als antibiòtics o desenvolupar nous fàrmacs que siguen més efectius en un futur.

    Escrit per Kat Arney
    Imatge adaptada del treball de Jeannie Bailey i col·laboradors
    Department of Genome Sciences, University of Washington, Seattle, WA, EUA
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Publicat en PLOS Genetics, juny de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.