• 13 d'octubre de 2021

  Menjar Fort

  Al voltant de 145.000 persones al Regne Unit viuen actualment amb la malaltia de Parkinson. És un transtorn cerebral progressiu i incurable que afecta el moviment i causa altres problemes com l'insomni, la demència i problemes de salut mental. No obstant això, malgrat els anys d'investigació, encara entenem ben poc sobre el que la causa. Uns possibles culpables podrien ser els mitocondris - les xicotetes estructures dins de les cèl·lules que produïxen energia. Durant el curs normal de la vida, els mitocondris desgastats són "menjats" a través d'un procés anomenat mitofàgia (ressaltat en taronja en aquesta imatge del teixit renal d'un ratolí) i es reemplacen per altres nous i sans. Els investigadors han descobert que la mitofàgia no funciona correctament en cèl·lules cerebrals de ratolins genèticament modificats amb una versió del Parkinson i podria estar causant alguns dels problemes observats en la malaltia. Per sort, també han trobat que la mitofàgia es pot reiniciar utilitzant certs productes químics, que algun dia prodrien convertir-se en tractaments molt necessaris per als pacients.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de Francois Singh i col·laboradors
  MRC Protein Phosphorylation and Ubiquitylation Unit, University of Dundee, Dundee, Regne Unit
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en eLife, agost de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.