• 21 de desembre de 2019

  Mantindre-ho Tot Junt

  Igual que un edifici fa servir ciment per mantindre els seus murs units, les teues cèl·lules necessiten "ciment molecular", conegut com a matriu extracel·lular (MEC), per romandre al seu lloc. En compte de ser una cola enganxosa, la MEC és una massa de molècules que regula la comunicació entre cèl·lules, el moviment, creixement i funcions d'aquestes. Així, no pot sorprendre que problemes relacionats amb aquesta MEC puguen portar a un creixement descontrolat de les cèl·lules, la qual cosa provoca malalties tan greus com la fibrosi (generació de teixit cicatricial gruixut) o fins i tot càncer. Aquestes cèl·lules són fibroblasts purificats d'un pulmó humà, els quals produeixen les molècules que conformen la MEC. Una d'aquestes molècules, la fibronectina, està resaltada en blanc. Milers de persones al voltant del món pateixen de fibrosi pulmonar, una malaltia crònica incurable que dificulta la respiració. L'estudi dels fibroblasts i la fibronectina està ajudant els investigadors a entendre com es mantenen cohesionats els teixits sans, així com per què les coses poden fallar.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge de Pourya Sarvari, MPI
  Max Planck Institute for Heart and Lung Research, Bad Nauheim, Alemanya
  Imatge aportada i drets reservats per Pourya Sarvari


Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.