• 3 de març de 2021

  Mantenint-lo Curt

  Quan una cèl·lula s'infecta, crida als serveis d'emergència del cos. Les cèl·lules immunitàries acudixen ràpidament, totes les sirenes sonant i estan equipades amb una mena d'escala de bomber molecular: una sinapsi immunològica formada per una bastida de microtúbuls amb forma d'estrella (verda a la cèl·lula immunitària de la imatge) que s'enganxa i proporciona accés al lloc de la infecció. No està clar com aquesta xarxa de microtúbuls proteics es forma tan ràpidament. Els investigadors han estudiat la KIF21B, una proteïna que transporta a través dels tubs, i han trobat que sense aquesta els microtúbuls creixien de manera anòmala, i la sinapsi no es podia formar. Amb la restauració de la KIF21B, el creixement dels microtúbuls es detenia sempre que arribava a l'extrem, permetent la formació de la sinapsi, que no es deformava per components excessivament llargs. Es coneix que la KIF21B està involucrada en l'esclerosi múltiple, i els microtúbuls són fonamentals en la divisió cel·lular (i per tant en el càncer). Actualment, els tractaments en ús actuen en el desenvolupament dels microtúbuls, per tant una millor comprensió d'aquest procés pot conduir a millors opcions i perspectives per als pacients.

  Escrit per Anthony Lewis

  Imatge d'Hugo G.J. Damstra
  Cell Biology, Neurobiology and Biophysics, Department of Biology, Faculty of Science, Utrecht University, Utrecht, Països Baixos
  Imatge publicada originalment sota llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicada en eLife, desembre de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.