• 29 de setembre de 2020

    Mà d'Ajuda

    Una ràfega de raigs-X va ser disparada a la mà d'un cadàver - passant a través de la pell a 299.338 quilòmetres per segon, invisibles per als ulls però emetent un patró negre i gris al voltant de ossos blancs suficientment densos com per absorver la radiació. El escàners stàndart de raigs-X, normalment coneguts com "raigs-X" (como el de la esquerra) són habituals als hospitals, on són utilitzats per detectar ossos trencats. Tot i això, les fractures menors són de vegades passades per alt, especialment quan el teixit tou circumdant és prou dens per aparéixer d'un color similar al de l'ós. Encara que aquesta mà no tinga fractures d'ós, està ajudant a provar una tècnica diferent, la radiografia de doble energia de comptatge de fotons, on l'algorisme ajuda a distingir l'ós (al centre-esquerra) del teixit circumdant (al centre-dreta), presentant una imatge més completa i superposada (dreta). Els radiòlegs van trobar açò més informatiu que els raigs-X assoles, ajudant potencialment a trobat lesions subtils als ossos que, de no ser tractades, podrien conduir a condicions com l'artritis.

    Escrit per John Ankers
    Imatge treta del treball de Stefanie Beck i Thorsten Sellerer, i col·laboradors
    Department of Diagnostic and Interventional Radiology, Klinikum Rechts Der Isar, Technical University of Munich, Munich, Alemanya
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Publicat en Scientific Reports, agost de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.