• 2 d'octubre de 2018

  Les Plaquetes Comencen Ací

  Poden semblar joies precioses però, aquestes gemmes brillants són, en realitat, plaquetes que es formen dins de la medul·la òssia. Aquestes són els components cel·lulars més xicotets de la sang, diminuts fragments cel·lulars produïts per altres cèl·lules de major mida conegudes com a megacariòcits. Encara que les plaquetes són menudes, aquestes xicotetes bosses biològiques són realment salvavides. Una vegada s’ha produït una ferida, les plaquetes s'aglutinen en el lloc on es troba aquesta i formen un coàgul de sang estable per tal d’aturar el flux. Però, mentre que aquestes són vitals per a detectar hemorràgies perilloses quan estem lesionats, també poden causar problemes a l’hora de crear coàguls no desitjats dins dels vasos sanguinis, que condueixen a atacs cardíacs potencialment fatals i a accidents cerebrovasculars. Els investigadors estan aprofundint més en les plaquetes per tal d’esbrinar per què causen coàguls quan no han de fer-ne, apuntant així a noves estratègies preventives de supervivència i a la investigació de què és el que succeeïx quan les plaquetes no funcionen correctament en persones amb trastorns de sagnat poc freqüents i incontrolables.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge d'Abdullah Obaid Khan, University of Birmingham
  Institute of Cardiovascular Sciences, University of Birmingham, Birmingham, Regne Unit
  Drets de la imatge reservats per Abdullah Obaid Khan
  Favorit dels seguidors del concurs d'imatges Reflections of Research Image de la British Heart Foundation, 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.