• 8 de febrer de 2020

    La Coordinació als Circuits

    Les diferents àrees del nostre cervell estan unides per xarxes de connexions ben sintonitzades i coordinades. Localitzat a la part posterior del cervell, trobem el cerebel, conegut per la seua tasca de coordinador dels nostres moviments, però, a més, una sèrie d'estudis han relacionat les xarxes cerebel·loses pertorbades amb trastorns del desenvolupament com l'autisme. Recentment, els investigadors s'han proposat entendre millor aquesta relació, centrant-se en les cèl·lules de Purkinje, neurones que només es troben al cerebel i que tenen un paper vital en el seu funcionament. L'equip va comprovar que l'absència de la proteïna anomenada receptor de neurotrofina p75 en els ratolins va desencadenar una cascada d'efectes; en primer lloc va pertorbar el cicle cel·lular (el procés de divisió) de les neurones que proporcionen l'entrada de les cèl·lules de Purkinje (a la imatge es veuen, en un ratolí jove, de color verd), que al seu torn va afectar el funcionament d'aquestes cèl·lules, i finalment, aquesta pertorbació va derivar en un dèficit d'aprenentatge que va continuar a l'edat adulta. Aquests resultats ens mostren com els errors aparentment menors en els nostres circuits cerebrals coordinats, poden tenir repercussions generalitzades.

    Escrit per Gaëlle Coullon
    Imatge de Juan P. Zanin i col·laboradors
    Department of Biological Sciences, Rutgers University, Newark, NJ,
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Publicada en Journal of Neuroscience, novembre de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.