• 25 de juny de 2015

    Interruptors Oculars

    A les profunditats de la capa posterior dels nostres globus oculars, la llum activa les cèl·lules anomenades fotoreceptores –les cèl·lules llargues en forma de vareta tenyides de verd en aquesta imatge de microscopi. Una vegada activats, els fotoreceptors envien missatges a través de les neurones al cervell que ens permeten veure. De vegades aquests fotoreceptors es descomponen i deixen de funcionar correctament, causant pèrdua de visió. Però, atés que els nervis que els connecten amb el cervell encara estan intactes, els investigadors estan provant si les noves tècniques d'enginyeria genètica –conegudes com a optogenètica– poden restaurar la sensibilitat a la llum de nou i recuperar la visió. Usant un virus modificat, estan afegint una proteïna especialment dissenyada que s’activa amb llum en les cèl·lules de la part posterior de l'ull en ratolins cecs. Aquestos 'interruptors de llum' moleculars funcionen increïblement bé, activant-se en resposta a la llum i tornant la visió als animals. Tot i que encara és prompte, els emocionants resultats porten l'esperança que aquesta tècnica puga un dia portar a noves teràpies per a la pèrdua de la vista.

    Escrit per Kat Arney
    Imatge de Michiel van Wyk i col·laboradors
    University of Bern, Suïssa
    Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Investigació publicada en PLOS Biology, maig de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.